Hacı Dizisi





Saturday, March 04, 2006

"Hacı"ya Neler Oluyor ?

"Haci"ya neler oluyor?.. ATV"nin ilginc dizisi, daha baslamadan "hassas gundem kurbani" mi oldu?
Cuneyt Ulsever'in "Haci" adli romanindan televizyona uyarlanan ve ilginc jenerigi ile dikkat ceken dizinin bu gece ilk bolumu yayinlanacakti. Ancak, son dakika degisikligi ile yerine yabanci film konuldu.. Vatan"in tv elestirmeni Yuksel Aytug, siyasi polisiye olan diziyle ilgili olaylarin perde arkasini yazdi ve "dizi, hassas gundem kurbani mi?" sorusunu yoneltti..

'Haci' hassas gundem kurbani mi?

atv'nin daha yayinlanmadan olay yaratan dizisi "Haci" bu gece ilk bolumuyle ekrana gelecekti. Ancak atv'den yapilan bir "son dakika" aciklamasiyla dizinin yerine "Zamana Karsi" adli yabanci filmin yayinlanacagi belirtildi. Oysa gorkemli bir galayla izleyicilerin huzuruna cikmaya hazirlanan dizinin tum ekibi, atv yoneticileri ve medya mensuplariyla birlikte bir restaurantta "Haci"yi hep birlikte izleyecekti. Dizinin yayininin beklenmedik sekilde ertelenmesiyle bu organizasyon da suya dustu. Ayrica dizi yayinlanmadan cok kisa bir sure once atv tarafindan medya kuruluslarina ulastirilan yapini ve oyuncu kadrosuyla ilgili bultende de degisiklikler oldu. Daha once yapimci olarak Naz Film-Bulent Bilgic, Serif Goren'in isimleri yer alirken, son bultende sadece Naz Film'in isminin kullanildigi dikkatlerden kacmadi. Ayrica senaryo ekibinden Avam Kamerasi cikarilip, yerine Kalemsorler Yazi Grubu dahil edilmisti. atv ise erteleme icin "teknik nedenleri" mazeret gosterdi. Gorustugum bazi ust duzey atv yoneticileri "Dizinin cok guclu bir sekilde baslamasini arzu ediyorduk, izledigimiz ilk bolumde bazi yerlerin yeniden yazilmasi ve cekilmesi gerektigine karar verdik. Gecikme bu yuzdendir" dediler. Ancak dizinin icerigi ile Turkiye'nin hassas gundeminin "kesistigini" ileri surenler, televizyon kulislerinde birbirlerinin kulagina bu ertelemenin altinda baska nedenler olabilecegini fisildamaktan geri durmadilar.

Cuneyt Ulsever'in "Haci" adli romanindan televizyona uyarlanan dizi, bugune dek islenmesi dahi dusunulemeyen konulan ekrana getirmeye hazirlaniyordu. Dizinin tanitim metninde su ifadeler yer aliyordu:
Bir siyasi polisiye olan "Haci", kulturel catismalarin icinde uzlasma arayan Turkiye'nin carpici bir fotografi! "Haci" yasadigimiz hayati anlatan en gercek dizi olacak. Bir yanda, uluslararasi sermayenin karmasik iliskileriyle sekillenen iktidar savaslari! Bir yanda, kahraman bir polis! Bir yanda Ataturkcu cagdas bir Albay! Ve tam orta yerde, "Haci"!!! Yollar kesistiginde gercekler, saklandiklari karanliktan yavas yavas cikmak zorunda kalir! insanlarin kaderinin kimlerin elinde, nasil sekillendigini yine bir tesaduf, yine bir hata gosterir. Bu anlamiyla "Haci", Turkiye'nin sesi olacak

Diger yandan dizi, cember sakalli bir "Haci" ile bir albayin birbirine sirtini dondugu ve fonda uygun adim ayak seslerinin yer aldigi tanitimiyla dikkat cekiyordu.

Diger yandan ABD'de yayinlanan ve Irak isgalinin ic yuzunu anlatan Cobra-2 adli kitapta, Turkiye'den kuzey cephesi acilmasi olasilik planlarina "Haci" kod adi verildigi belirtilmis, konuyla ilgili haber, onceki gun tum gazetelerin birinci sayfalarinda yer almisti.

Hacı Dizisi
YUKSEL AYTUG (Vatan)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home